Columns, Economie, Wijsheden

Het regeerakkoord rond?

In het schrijversvak bestaat de term rond schrijven. Hoewel deze term op meerdere manieren gebruikt wordt, komt het op het volgende neer: waar je mee begint, daar eindig je ook weer mee. Heel veel schrijvers gebruiken deze formule. Let er maar eens op. Het leest prettig. En bovenal zorgt het ervoor dat de tekst een afgerond geheel is.

Nu doen ‘ze in Den Haag’ – beter bekend als ‘Rutte II’ – in het regeerakkoord niet aan rond schrijven. In NRC Handelsblad stond over dat akkoord afgelopen zaterdag een mooi artikel(Wat we tot nu toe weten, 3 november 2012), maar de koppen liegen er niet om:
“Huizenbezitter en huurder achteruit”
“Streng voor werklozen, duurder voor zzp’ers”
“Minder geld voor kind en student”
“Zorg vaak fors duurder, regelingen versoberd.”
En de meest opbeurende voor de pensioengerechtigden en bijna-pensioeners:
“De gemiddelde AOW’er komt er goed vanaf.”

Ouderen, gehandicapten en psychiatrische patiënten gaan er in de zorg – hoe dan ook – op achteruit. Moeten we dat willen? Werklozen moeten straks na zes maanden al passend werk aannemen. Maar wat is passend werk? Studeren wordt straks alleen nog toegankelijk voor de rijkeren. Moeten we het daarmee eens zijn? En ook die ‘gemiddelde AOW’er’ moet maar afwachten of het echt wel meevalt.

Door die maatregelen kan de volgende situatie ontstaan: een uitkeringsgerechtigde werkloze neemt na zes maanden gezocht te hebben naar werk in zijn eigen sector ‘passend’ werk aan. Denk hierbij aan een kernfysicus die bijvoorbeeld komkommers moet gaan plukken. Of aan een bouwvakker die graag wil bouwen, maar op een oersaai kantoor geplaatst wordt. Een inkomen zoals hij eerst had, zit er door dit ‘passend’ werk vaak niet in. Hij heeft naast de kosten voor zijn twee naar schoolgaande kinderen, een hoge hypotheek op een huis waarvan de overwaarde door de ineenstorting van de huizenmarkt verdwenen is. Verder betaalt hij zich blauw aan zorgpremie, omdat de peildatum van die premie nog voor zijn ontslag ligt. Een van de kinderen heeft een chronische aandoening, maar de compensatie daarvoor is volledig komen te vervallen. Zijn vrouw probeert met haar parttime baan een en ander op te vangen. Door het niet-passende werk en de voortdurende economische malaise kampt de kernfysicus of bouwvakker inmiddels met een ernstige depressie. Hij wil aankloppen voor psychische hulp. Helaas, dat wordt niet meer vergoed. Hoe denk jij dat dit afloopt?

Rutte II bij de koningin.
Altijd blijven lachen, ook bij de afgang.
Foto ANP/Robin Utrecht (via NRC.nl)

Kijk, ik heb er natuurlijk op los gefantaseerd. Dat er iets moet gebeuren met de zichtbare bodem van de schatkist en de steeds maar groeiende vraag naar zorg is wel duidelijk. Er moet worden bezuinigd. Daar komen de economische crisis en de stagnerende huizenmarkt dan nog eens bij.
De maatregelen uit het akkoord moeten leiden tot bezuinigingen, maar ook tot een resultaat dat de burger begrijpt. En daar zit juist het probleem. Het hele regeerakkoord hangt van open eindes aan elkaar. Niemand weet waar we straks daadwerkelijk aan toe zijn. Zo zijn de maatregelen in de zorg een geval van inkomenspolitiek. Het draagt niets bij aan de schatkist. Als ‘ze in Den Haag’ vinden dat dit regeerakkoord rond is, dan stel ik voor dat ze eerst maar eens een schrijfcursus gaan volgen om iets aan die open eindes te doen.

2 reacties

  1. leuke stukjes, ik kijk er iedere keer naar uit wat er weer uit je pen komt.

    Like

Reacties zijn gesloten.