Columns, Medisch

Ongenuanceerde reclame

TV-reclames. Ik zie ze wel, maar ook weer niet. Er is echter een reclame waarvan mijn haren iedere keer weer rechtovereind gaan staan.

Je kent ze wel, die reclames waarin producten wonderen verrichten. Diepzwarte schimmelranden worden met een simpele spray omgetoverd tot hagelwitte voegen. Een volledig verkalkte badkamer? Geen nood, hier is dé anti-kalkspray. En heb je last van gele tanden? Whitening tandpasta in overvloed. Binnen twee weken heb je weer de kleur van een kunstgebit. Soms vind ik ze grappig, soms totaal niet. Meestal heb ik er geen mening over.

Anders is het met de reclame van Advil Liquid Caps 400. Ongenuanceerd, dat vind ik ervan. Advil promoot het medicijn als volgt (of klik hier voor de volledige reclamespot):

“Migraine is geen griep.
Want migraine is een ondraaglijke hoofdpijn.

Daarom is er Advil Liquid Caps 400.
Werkt twee keer sneller dan een normale ibuprofen tablet.
Advil. Sterker dan pijn”

Dat migraine geen griep is, lijkt me duidelijk. Maar daarna gaat het volledig mis. Migraine is geen ondraaglijke hoofdpijn. Migraine is een chronische hersenaandoening waarvan die ondraaglijke hoofdpijn één van de symptomen is.

Meer informatie over migraine kun je vinden op de website van de Nederlandse Vereniging van Hoofdpijnpatiënten.

Een NSAID, de medicijngroep waartoe Advil behoort, remt de pijnprikkel. Wat dat betreft heeft Advil natuurlijk gelijk als het zegt “sterker dan pijn” te zijn. En daar is dan alles mee gezegd. De hoofdpijn bij migraine betekent namelijk dat je op het hoogtepunt (of beter gezegd: het dieptepunt) van de aanval zit. Dat je waarschijnlijk al dagen beroerd bent of uitermate geïrriteerd om niets, honger als een paard hebt en het liefst ter plekke in slaap wilt vallen, daar kan Advil hélémaal niets aan doen. En dan heb ik het nog niet eens over het krijgen van een aura: sterretjes en vlekken voor je ogen, spraakstoornissen en andere uitval. Daar werkt geen enkele tablet tegen.

Migraine in woorden

Migraine in woorden.

Het probleem met een NSAID is dat het de ene keer wel werkt bij pijn, maar een volgende keer niet. Heb je er geen baat bij, dan kun je nog overstappen op triptanen. Dit zijn specifieke anti-migrainemiddelen en dus bedoeld voor het onderdrukken of afweren van een migraineaanval. Ook dit zijn middelen die soms wel en soms niet werken.

Het grootste probleem van deze reclame is dat het lijkt alsof Advil hét wondermiddel tegen migraine is. Je neemt het in en je bent verlost van de migraine. Was het maar waar.
Daarnaast draagt deze reclame niet bij aan het maatschappelijk besef dat migraine geen hoofdpijntje is dat met een simpel tabletje is te genezen. Migraine kan heel belastend en ingrijpend zijn in het dagelijks leven. Advil kan beter promoten dat hun product een onderdeel zou kunnen zijn van de behandeling van migraine. Dus als mogelijkheid in plaats van wondermiddel.

Gelukkig bepaal je uiteindelijk zelf of iets werkt of niet. Daar kan geen reclame tegenop. En dat is maar goed ook.