Columns, Politiek

Sprookjes bestaan niet

Gisteren had ik een déjà vu. En ik denk dat ik niet de enige ben geweest. De twee-eenheid “Rutte/Samsom” liet weer eens van zich horen. Riep Mark Rutte in het voorjaar nog dat we toch echt ‘die nieuwe auto of dat huis moesten gaan kopen’, gisteren deed Diederik Samsom daar een schepje bovenop. Volgens hem moet het kabinet ervoor zorgen dat de ‘mensen verleid worden om geld uit te geven’.

Voor de liefhebber: op nieuws.nl kun je meer lezen over de beoogde verleidingstactiek van Samsom.

Niet alleen burgers zijn het doelwit van Samsom, ook grote bedrijven waaronder pensioenfondsen, beleggers en woningcoöperaties krijgen eenzelfde verzoek. Alleen zo zal de economie weer aantrekken. Leuke ideeën, maar mag ik zeggen dat ik het als gewone burger niet meer begrijp?

De werkloosheid blijft stijgen, kleine ondernemers hebben het zwaar en gaan failliet, baanzekerheid bestaat niet meer, leningen worden niet meer verstrekt (logisch, want wie kan die lening in de toekomst nog terugbetalen?) en begin je nu aan een opleiding, dan weet je niet of je daar in de toekomst nog wel werk in zult vinden. In de eigen, directe omgeving zie je dat het ene na het andere bedrijf stunt met prijzen om een week later weer het dubbele te vragen. Huizen staan jaren te koop, ondertussen steeds meer in waarde dalend. Ieder plan en ieder akkoord blijft dus voor onrust zorgen, zowel onder de bevolking als binnen de diverse branches. Niemand wordt ontzien.

Ondertussen steggelt het kabinet ook nog eens over zes miljard extra bezuinigingen. Of zou het toch zeven miljard moeten zijn? En dan durft Samsom het woord ‘verleiden’ in de mond te nemen?

Verleiden in economische zin gaat niet samen met ondoorzichtige plannen, onvolledige akkoorden en gedoe. Verleiden is niet het openen van een trukendoos. Denk aan het vrijgeven van het spaarloon. Dat had nauwelijks effect op de economie. Natuurlijk betaalden mensen er hun schulden (gedeeltelijk) mee af en werden noodzakelijke producten aangeschaft. Maar wat overbleef, belandde gewoon weer op de spaarrekening.

Het lijkt erop dat Samsom in sprookjes gelooft. Alleen valt de economie niet te redden met magie en fantasie. Wel met concrete, heldere en goed doorberekende maatregelen. Daarom raad ik politiek Den Haag aan om “De nieuwe kleren van de keizer” te lezen. En onthoud: sprookjes bestaan niet.

2 reacties

  1. hetgoedezaad zegt

    Ik geloof ook niet in sprookjes en fantasie. Eerlijk en duidelijk naar de burgers toe.

    Like

Reacties zijn gesloten.