Columns, Dagelijkse dingen, Gedichten, Wijsheden

Elfjes

Tot mijn grote schrik en eigenlijk ook wel met enige verbazing heb ik ruim negen maanden geen woord geschreven. Echt helemaal noppes, nada, niente.  Aangezien dat niets voor mij is, moet daar verandering in komen. En wel nu!

Maar ja, eigenlijk is het niet zo verwonderlijk, dat niet schrijven. In negen maanden tijd gebeurt er veel, zeker met een dreumes van nu zestien maanden in huis. Om dan nog maar niet te spreken over een spoedonderzoek op de poli cardiologie, het wegvallen van een van mijn liefste knuffelkaters en de komst van een nieuw poezenbeest. Laat staan alle ellende in de wereld van de afgelopen maanden. Genoeg stof tot schrijven, zou je denken. Maar soms ontbreekt het plezier om te schrijven.

Maar ja, waar zal ik nu eens mee beginnen? Om niet meteen te verzanden in te veel in een keer, wil ik het maar eens over elfjes hebben. En dan bedoel ik niet elfjes, zoals Elfje Twaalfje van Martine Bijl.

Een elfje is een dichtvorm waarbij elf woorden worden verdeeld over vijf regels. De eerste vier regels mogen een zin vormen. De laatste regel bevat een samenvattend woord.

  • Eerste regel: een woord
  • Tweede regel: twee woorden
  • Derde regel: drie woorden
  • Vierde regel: vier woorden
  • Vijfde regel: een woord

In mijn creativiteit ben ik een beetje doorgeslagen, dus hieronder vind je er meteen vier. Je kunt ze lezen als een kleine bloemlezing van de afgelopen maanden. Je kunt ze ook gewoon lezen en er het jouwe van denken.

Meedeinen
met iedereen
met alle winden
zonder een eigen mening.
Hersenloos

Dromen
over avonturen
ver en dichtbij
maar in de morgen?
Illusie

Bijdehand
stond hij
met zijn fles
de vogeltjes te bekijken.
Dreumes

Philharmonisch
met Radetzky
over de Donau
dansend door Weense straten.
Nieuwjaar!