Economie

Hoeveel geld houd jij over per maand?

Van de ene verbazing in de andere vallen, is mij niet geheel vreemd. Maar vandaag breekt mijn klomp.

In de bijlage ‘Carrière’ van NRC Next van woensdag 5 september 2012 staat de volgende tekst:
Ik kan goed rondkomen, maar hou niet veel over iedere maand. Na aftrek van alle vaste lasten heb ik ongeveer 1.100 euro om vrij te besteden.

Foto: matze_ott (Flickr via fotopedia)


Mijn eerste reactie was ‘Amai’ -en nee, ik ben geen Vlaming, maar dit leek me de beste uitdrukking voor wat ik hier las- 1.100 euro vrij te besteden per maand en dan zeggen dat je niet veel overhoudt per maand. Iets is hier niet goed gegaan.

Eerst wilde ik niet verder lezen, te veel emoties waren losgekomen. Maar de nieuwsgierigheid heeft gewonnen.

Deze beste jongen rekent zijn boodschappen niet tot vaste lasten. Dat doe ik wel, want volgens mij is goed en verantwoord eten broodnodig om je staande te kunnen houden in deze 24-uurs economie. Dus ja, als je dan veel geld uitgeeft aan flessen wijn, zoals ik las, dan wil het weleens oplopen.

Maar mijn klomp blijft gebroken. Want haal het gemiddelde boodschappengeld voor een alleenstaande van dit bedrag af, dan nog houd je iets over. Toch?

Rest mij voor de volledigheid nog even te vermelden dat de man 2.100 euro netto verdient voor vier dagen werken. En ja, hij heeft een hypotheek. Maar dat bedrag is wel bij de vaste lasten opgeteld, net als de auto, telefoon en gas, water en licht. Ook de studieschuld, maar dan weer niet de zorgverzekering (ben je eigenlijk wel verzekerd?). Sparen, dat komt later wel, zo wordt gezegd. Wanneer het kan. Wanneer het kan?! Dat kan nu al!

Nee, ik ben niet jaloers. Ik ben verbaasd. NRC Next, ga zorgen voor een echte weergave van de vaste lasten en wat alleenstaanden, samenwonenden/gehuwden, met en zonder kinderen nu echt overhouden per maand om vrij te besteden. En zie het als taak om ‘de yup’ voor te lichten: van 1.100 euro in je uppie, daar kun je ook van leven als yuppie. Zelfs sparen.