Columns, Dagelijkse dingen

De dag dat alles anders zou worden

Vandaag is het De Dag. Het einde van de Maya-kalender. Het einde der tijden. De Apocalyps. Om 11:11 GMT. In de ochtend. Of 12:11 uur in Nederlandse tijd.

Al maanden worden geruchten over doemdag de wereld ingeslingerd. Afgelopen week was het iedere dag doemdag met vandaag als hoogtepunt. Hoewel er hier en daar een verdwaalde berg soelaas zal kunnen bieden, is eraan ontkomen haast onmogelijk. En diegene die zijn heil op een berg in Zuid-Franrijk wil zoeken, moet eerst een aantal gendarmes omleggen die het dorp Bagarach op de berg bewaken.

In China zijn mensen meester in een heleboel dingen. Ook in massahysterie. Hoe behoud je de rust in zo’n groot land? Nou, je stopt gewoon alles wat niet strookt met de communistische grondslag in het gevang. De Chinese regering heeft inmiddels ruim 100 mensen opgepakt die onrust zaaien over het einde der tijden.
Ook paus Benedictus XVI heeft zijn zegje gedaan. Weet je hoe hij de hysterie in de samenleving probeert in te dammen? Hij zwengelt de homo-haat weer aan. Dat verzet de zinnen wel, moet hij gedacht hebben.

De apocalyps is voer voor alle media. Zo is er de krant die een lijst met boeken publiceert die gelezen kunnen worden in de schuilkelder. Alleen jammer dat ze daar pas vandaag mee komen. Ik heb a.) geen schuilkelder, b.) waarschijnlijk ook geen tijd om die nog aan te leggen en c.) als ik wel tijd zou hebben om die kelder aan te leggen, dan zou ik geen tijd meer hebben om die boeken te kunnen kopen.

Behalve doemdagdenkers zijn er ook doemdaggekken. Vooral die laatste groep lijkt in de meerderheid te zijn. Geld uitgeven, omdat je er morgen toch niet meer bent. Je gezicht groen schminken, omdat je dan door de aliens vast wel meegenomen wordt van die berg in Zuid-Frankrijk. En hier in Nederland hebben we – natuurlijk – Johan Vlemmix! Hij heeft twee nummers opgenomen speciaal voor vandaag. Eentje heeft als titel We goan er allemol oan en je bent verplicht er de polonaise op te dansen.

 

Ondertussen zijn de Maya’s woest. Einde der tijden? Onzin! Het gaat om een lange-termijnkalender, opgegraven door archeologen en daarna volledig verkeerd geïnterpreteerd. En ja, laat westerse deskundigen niet-westerse zaken interpreteren en er gaat nog weleens iets fout. Hoewel dat ook een misinterpretatie is, want westerse deskundigen over westerse zaken maken er ook weleens een zooitje van. Toch, Diederik Stapel? Enfin.

Maya’s zien het einde van een kalender niet als het einde van de wereld. Het is juist het begin van een nieuw tijdperk. Een tijdperk waarin andere zaken de boventoon zullen voeren. Klinkt vaag en dat is het waarschijnlijk ook. Maar de gedachte erachter is mooi: een nieuw tijdperk biedt nieuwe kansen en mogelijkheden. Kijk, daar kunnen we wel wat mee. Misschien kan dat jongetje op het Binnenhof er ook iets mee. Mark, pak die kans en ga lekker wat anders doen!

Terwijl ik dit schrijf, is het half vier in de middag. De conclusie van doemdag is dat de wereld nog steeds draait en dat het in China al morgen is.