Columns, Natuur, Politiek

De grote boze wolf

Op twee procent na is het bijna zeker: de wolf is terug in Nederland. Onderzoek naar het dna van het dode dier dat vorige week in Luttelgeest is gevonden, moet daarover uitsluitsel geven. Onderzoekers van Naturalis in Leiden hebben op basis van vacht, schedel én maaginhoud – een bever – al kunnen vaststellen dat het hoogstwaarschijnlijk een wolf is. Een Europese wolf. Misschien afkomstig uit een roedel in Duitsland.

De wolf is nog niet koud een week dood – een vermoedelijke aanrijding kostte het dier haar leven – of politiek Den Haag heeft haar mening klaar. In het kort: PvdA wil het dier een kans geven, VVD heeft het al over afschieten.

Afschieten? Ja, u leest het goed. De VVD is niet blij met de komst van de wolf. Tweede Kamerlid Johan Houwers wil weten wat de effecten zijn van wolven in Nederland: hoe zit het met de verkeersveiligheid en komt de volksgezondheid niet in het gedrang? En als er te veel wolven komen, dan is er maar één remedie: afschieten. Lutz Jacobi van de PvdA wil ‘de wolf een kans geven’. In een goed georganiseerde natuur moet plek zijn voor de wolf. Kort, maar krachtig.
Ik vind beide standpunten nogal nietszeggend.

De wolf is terug in Nederland

De wolf is terug in Nederland.
Foto via Wolven in Nederland

 

Het is logisch dat in een druk bevolkt land als Nederland nagedacht moet worden over de komst van wolven (of wilde katten, misschien ook beren?). Maar om je nu al druk te maken over de verkeersveiligheid (die 130 kilometer per uur op de snelweg is natuurlijk een heilige koe) of volksgezondheid? Dat vind ik echt te ver gezocht. Er is één dood dier gevonden. Eén.

Dat de PvdA de wolf een kans wil geven, vind ik eigenlijk tenenkrommend. Het is niet aan mensen om te bepalen of een dergelijk wild dier ‘een kans’ moet krijgen. Mensen hebben al veel te vaak de hand gehad in het laten uitsterven of verjagen van wilde dieren. We moeten juist leren omgaan met hun aanwezigheid.

In 1897 werd de laatste wolf in Nederland gezien. Uitgestorven door vervolging. De grote boze wolf at niet alleen wild, ook schapen en ander kleinvee behoorden tot zijn maaltijd. De verhalen over kleine kinderen en oudere mensen die aan hem ten prooi vielen zijn bij menigeen bekend. Maar het is volstrekt zinloos om nu bij het eerste daadwerkelijke teken van de aanwezigheid van een wolf – een dode wolf zelfs – al direct te roepen dat ‘ze’ afgeschoten moeten worden.

Wil je Mark Rutte zien met cowboyhoed én ‘howdy’-roepend? Dat kan via nrc.nl.

Misschien kunnen PvdA en VVD zich eerst eens zorgen gaan maken over het huidige politieke klimaat in Nederland. Dat lijkt me iets ernstiger dan de aanwezigheid van een wolf. En mocht het vangen van wolven dan toch noodzakelijk blijken, dan kan Mark Rutte vast wel helpen. Ik heb gehoord dat een cowboyhoed hem goed staat. Zijn ‘howdy’ heeft hij ook alvast geoefend. Hij lijkt me klaar voor de hoofdrol in het nieuwe sprookje ‘De wolvenvanger van Nederland’.


Een interessante website is Wolven in Nederland: nieuws, geschiedenis en feiten over wolven in Nederland.