Columns, Dagelijkse dingen

Ontbijtje met een eitje

Je kent vast wel die reclames waarin je wordt overgehaald te komen ontbijten voor maar een paar euro. Toen voornamelijk warenhuizen ermee begonnen, was het nog leuk,  nieuw en héél goedkoop. Het had ook iets weg van een koffie en een croissantje bij het barretje om de hoek op je vakantieadres. Dus ja, voor een paar euro buitenshuis ontbijten, waarom niet?

De woonwinkel heeft natuurlijk nooit die leuke vergelijking met jouw vakantie in gedachten gehad. Een woonwinkel wil verdienen: met een goed gevulde maag is het beter winkelen. Hoe langer mensen blijven hangen, hoe meer er uiteindelijk verkocht zal worden. Dat zal ongeveer de strekking geweest zijn van dat ontbijtje voor een of twee euro.

Nu hadden man, kindjes en ik (misschien beter te lezen in omgekeerde volgorde) besloten om ons weer eens onder te dompelen in de wereld van de Zweedse meubelgigant. Met kindjes is het zo dat je niet meer om elf uur komt aanzetten, maar ver voor openingstijd al richting de bestemming zoeft. Gelukkig is het restaurant altijd een uur eerder open.

Tijdens het parkeren dacht ik nog dat het rustig was. Maar het restaurant leek wel een mierenhoop. We keken elkaar enigszins verbluft aan, totdat man zei: “Oh ja, er is ontbijt…”
Met een baby die zijn broodnodige eetmoment in de vorm van fruit en drinken moest hebben en een peuter die juist een lekker taartje wilde eten, moesten wij dus een plekje zien te vinden in deze chaos. Want dat was het: een chaotische ontbijttafel.

Iedereen krioelde door elkaar, er was bijna geen plek meer te vinden, koffieautomaten waren leeg, bijvullen was onbegonnen zaak, dus rijen bij koffieautomaten én rijen bij de kassa. Ik zag alleen maar ontbijtjes voorbij komen.

Zouden al die mensen nou echt gaan winkelen bij Ikea? Terwijl ik dat dacht, keek ik eens goed naar het etende publiek. Nee, natuurlijk niet. De ene helft was op doorreis van huis naar een andere bestemming en had besloten te gaan ontbijten bij Ikea. Een kwart was net uit een kroeg komen rollen en had ook besloten dat er tegen flink gereduceerd tarief ontbeten moest worden. En er was nog een kwart aanwezigen waarvan ik vermoed dat ze met een busreis mee waren of dat ze met z’n allen op de elektrische fiets aan het toeren waren. Dan begin je de dag natuurlijk ook met een stevig ontbijt voor een paar euro.

En zouden al die mensen dat ontbijt nou echt lekker vinden? Persoonlijk vind ik het niet te eten. Ik heb het namelijk ook een keer geprobeerd. De beste omschrijving is uitgedroogd en te hard. Ook voor een paar euro mag je toch wel iets verwachten? Of ben ik nou te veeleisend?

Even terug naar de kern van het verhaal: het was een mierenhoop. Een mierenhoop zonder structuur. Met mieren die echt niet gingen winkelen, maar gewoon rechtstreeks naar hun eindbestemming marcheerden. Dus beste restauranthouders: kun je het ontbijt niet meer bijbenen, lukt het bijvullen van de koffieautomaten niet meer, is het eten niet meer wat het zou moeten zijn en merk je dat de echte klant er niet meer tussenzit? Stop met dat ontbijt! Of maak het gewoon flink duurder (en serveer dan ook meteen iets lekkers).