Verhalen

In de stad

”Nee! Oh god, nee!” Een scooter scheurde vlak langs Vito. Hij keek de twee mannen na. Wie had er nou staan schreeuwen? Vito keek om zich heen en zag aan de overkant van de straat het meisje van het café paniekerig heen en weer lopen. Op de grond lag een man met zijn hoofd in een plas bloed. Daar was weinig van over, dacht hij.

Vito had al de hele ochtend op het pleintje staan hangen, zijn ene been rustend op de voetbal die hij altijd overal mee naartoe nam. Hij zweette. En dat was eigenlijk niet zo gek. Het was bloedheet, ook al liep de zomer op zijn einde, en de stad was als een verdorde plant. Vito verveelde zich. Waarschijnlijk was dat ook de reden dat hij de knal niet eens had gehoord.

De jongen staarde naar het tafereel. Toen haalde hij zijn schouders op en liep weg.


Aanleiding voor bovenstaand kort verhaal
Langs Romeinse wegen, aflevering Napels, 2019. Rick Nieman reist in dit programma door Italië om te zien hoe het land er op dit moment voor staat. In de aflevering over Napels wordt onder andere gerefereerd aan de maffia en aan de jonge babygangs: jongeren die rondscheuren op scooters, drugs gebruiken, rondhangen op straat én mensen beroven en/of vermoorden.