Columns, Politiek

Utopia

Utopia. Het nieuwe realityprogramma van John de Mol. Te zien vanaf 1 januari 2014. Ik heb er niet zo veel mee.

Betekenis van utopie volgens de Van Dale Online

De betekenis van ‘utopie’ in de van Dale online.

In gewoon Nederlands hebben we het over een utopie, volgens de van Dale een ‘onbereikbaar ideaal’. Iemand die een utopie begint, wil dus eigenlijk een ideale staat of samenleving creëren.

Talpa, het bedrijf van John de Mol, wil dan ook “ergens op aarde een nieuwe samenleving starten”. Het doel? Kijken of een onbereikbaar ideaal misschien toch haalbaar is.

Maar waarom? Volgens mij bestaat Utopia al. En het speelt zich niet zomaar ergens op aarde af. Nee, het is gewoon hier in Nederland. Zo ongeveer ter hoogte van het Binnenhof, als ik me niet vergis.

Onze nationale politiek is het perfecte voorbeeld van een onbereikbaar ideaal. De maatregelen uit de Miljoenennota, afgelopen dinsdag gepresenteerd tijdens Prinsjesdag, zouden noodzakelijk zijn voor de economische groei. Welke groei?

Wat ik nooit helemaal heb begrepen van dit huidige kabinet is de ongerijmdheid tussen het bevorderen van economische groei en het opleggen van allerlei negatieve maatregelen. Iedereen gaat het voelen in de portemonnee. We houden met z’n allen minder geld over per maand. Dan zou je denken dat de bodem van de staatskas toch wel een beetje minder zichtbaar zou moeten zijn. Toch?

Niets is minder waar. Nederland geeft nog steeds te veel geld uit.

Behalve wij – de gewone burgers. En daar zijn al die winkeleigenaren, bouwbedrijven en makelaars niet blij mee. Ook zij moeten inleveren. Dus hoe wordt die economische groei dan hersteld? Misschien moet je daar boekhouder en politicus voor zijn, maar goed: ik begrijp het niet.

De Miljoenennota lijkt mij meer het resultaat van het haantjesgedrag op het Binnenhof. Want PvdA en VVD samen? Het is nu wel duidelijk dat het niet lukt. Is de ene partij voorstander van iets, dan wordt dat door de andere partij afgeschoten als een kleiduif.

Utopia, een houtsnede van Ambrosius Holbein, 1518.

Het woord ‘utopie’ is voor het eerst gebruikt door de Engelse humanist Thomas More in zijn boek Utopia. De houtsnede hierboven komt uit de editie van 1518 en is gemaakt door Ambrosius Holbein. De houtsnede laat een ideale staat zien.

Inmiddels zijn we aan het demonstreren. Voorzichtig. Want een dag later hoor je er al niets meer over. Alleen de FNV roert zich: die heeft op 30 november een landelijke actie tegen de kabinetsbezuinigingen aangekondigd. Ja, je leest het goed: dat is pas over twee maanden.

Misschien is het beter om al dat demonstreren maar eens over te slaan en gelijk nieuwe verkiezingen uit te schrijven. Want dit kan zo niet langer. Het is duidelijk dat er iets gedaan moet worden aan al die tekorten. De economie moet weer aantrekken. Zoals het in de jaren negentig was, wordt het niet meer. Maar het kan wel degelijk beter. En dat kan alleen als er een regering is die in staat is om via samenwerking tot goed onderbouwde oplossingen te komen. Oplossingen op de korte én op de langere termijn.

Voor John de Mol is er dan een leuke bijkomstigheid: hij hoeft geen mensen meer te ronselen. Er staat een hele cast tot zijn beschikking. Wie zal de leider worden van Utopia? Mark of Diederik? Misschien dat ik dan toch ga kijken.


Iedereen die héél graag mee wil doen aan het programma Utopia, kan zijn hart ophalen op de website van het programma.
Vind je zo’n programma maar niets, maar spreekt het onhaalbare je wel aan? Dan kun je natuurlijk ook gewoon politicus worden in het kabinet van Rutte II.